Представители на бизнеса негодуват срещу предложените от служебния кабинет данъчни промени.
Правителството определи мярката за намаляване на ДДС от 20 на 9% като временна. Ако се върнем по назад във времето, можем да видим, че дебатът за ресторантьорския сектор започна още през 2007 г. по времето на Саркози. Приемат ставка от 5,5% през 2012 г., след допълнителни промени тя става 10 на сто. Повече от половината държави в ЕС използват намалена ставка за сектор ресторантьорство, хотелиерство, за фитнесите и козметичните салони. Това заяви Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) в ефира на "Денят ON AIR".
Той припомни, че след свалянето на ДДС за сектора по време на пандемията от Ковид-19 ресторантьорите повишиха минималния осигурителен праг на 800 лв.
"Върнали сме тези 250 млн. лв. от намаленото ДДС, като дори сме внесли 72 млн. лв. повече под формата на осигуровки. Внесохме и по-висок данък печалба", категоричен бе той.
Според госта, ако бъде върната старата ставка от 20%, "дружествата ще бъдат обезкървени".
Пред Bulgaria ON AIR Петров коментира и повишаването на цените в заведенията.
"Цените не могат да се увеличават до безкрай, където и да е. Покупателната способност на населението в момента има предел. Ако ги повишим допълнително, няма да имаме посетители - не можем да си го позволим. Всичко поскъпна, няма как да не се увеличат и цените при нас", подчерта той.
Петров прогнозира още фалити, сериозна безработица и призова ставката от 9% да стане постоянна.
"Сивият сектор ще се намали с над 30%, ако ДДС остане 9%. В случай че го върнат, вариантите са или да фалираш, или да влезеш в сивия сектор", обобщи гостът.
Как се справяте с все по-високите цени на храните?
Гледайте видео с целия разговор.