Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Д. Добрев: КТБ не бива да се спасява с публични средства

13.09.2014 | 09:01
Д. Добрев: КТБ не бива да се спасява с публични средства
Д. Добрев: КТБ не бива да се спасява с публични средства

Делян Добре, ГЕРБ, в предизборното студио на Денят он ер с Веселин Дремджиев на 12 септември 2014.


Още преди три месеца казахме, че няма нужда от специално законодателство в случая с КТБ. Има си закони в страната, които трябва да бъдат спазвани и БНБ трябва да поеме отговорността за прилагането им.

Днес изпратихме отворено писмо до БНБ, с което искаме информация за състоянието на банката.

Не е нормално няколко месеца да има квестори в банката, да се обявяват различни срокове и да има почти нулева публичност за състоянието й.

Не е възможно да не могат тези квестори да установят какво е състоянието, какви са перспективите и начините банката да бъде оздравена.

 

Съгласни ли сте, че не трябва да бъдат наливани публични средства?

Не трябва да бъдат наливани публични средства.

Целта на извънредното законодателство, което се търсеше от БНБ бе в посока НС да обяви несъстоятелност за банка, която е юридическо лице.

А това щеше да създаде прецедент в България: народните представители да обявяват една или друга фирма в несъстоятелност е изключително несериозно.

От друга страна това извънредно законодателство предвиждаше да бъдат използвани публични средства за оздравяването на банката.

Ние не знаем какво е състоянието й, но е твърде вероятно тя да бъде оздравена без използване на публични средства и такъв опит трябва да бъде направен.

 

Кой стои зад тази атака?

Всички събития през тази седмица, в която КТБ бе поставен под натиск, медиен, обвинения, арести, отказът на БНБ да подкрепи КТБ.. Защо БНБ не подкрепи КТБ с ликвидност така, както направи в случая с ПИБ?

Това е въпрос, на който БНБ трябва да отговорят.

Защото такава подкрепа със сигурност е търсена преди да влезе особеният надзор.

 

Цялото интервю - във видеото.