fallback

Пазарен анализ Денят Oн Eр 28 август

Кузман Илиев проследи това, което се случва на фондовите пазари в САЩ

29.08.2014 | 09:30 Автор: Ирина Георгиева

Пазарен анализ на Кузман Илиев в Денят Он Ер с Иво Лаков на 28 август.

Кузман Илиев проследи това, което се случва на фондовите пазари в САЩ. По негови думи ситуацията на пазарите като в САЩ, така и в Европа са минорни. 

При петрола забелязваме ръст, тъй като се очаква от една страна американската икономика да расте, а от друга страна заради войната доставките да са по-малко.

Руската рубла спада с около 2% спрямо американския долар. Има сериозни разпродажби на активи, деноминирани в рубли - нещо, което е напълно нормално с оглед тежката геополитическа ситуация. И акции, и облигации, дълговете съответно на правителствата са под сериозен натиск на разпродажби. Това е напълно нормално.

"Санкциите вече се отразяват. Русия все по-трудно се финансира от капиталовите пазари. Това е абсолютно безспорен факт - от една страна правителството, а от друга компаниите се финансират по-трудно. С оглед на това, че руското правителство се подготвя все повече и се милитаризира и с поглед към това, че е отрязано от капиталовите пазари и достъпа до спестявания, е принудено да създава инфлация, така нареченият скрит данък. Може би, ако беше казано на населението какво точно коства едно такова милитаризиране щеше да има едно сериозно брожение. И за руснаците, и за европейците всяка една такова търговска и реална война е много опасна."

Американската икономика e нараснала с 4,2% през второто тримесечие, показа първата ревизия на данните на Министерството на търговията, които първоначално отчетоха разширение от 4%. Разходите на домакинствата са се покачили с годишен темп от 2,5%, с което са добавили 169 базисни пункта към растежа спрямо предишния правителствен доклад, съобщава WBP Online.

Домакинствата ca ускорили покупките си главно на моторни превозни средства, докато разходите за други стоки са нараснали малко по-бавно от очакваното. Новите данни потвърждават контраста с резкия спад на икономиката от 2,1% през първото тримесечие. Въпреки че потребителските разходи, които са отговорни за по-голямата част от икономическата активност, все още имат значителни възможности за подобряване, това най-вероятно ще се случи през втората половина на годината. Междувременно друг правителствен доклад показа, че броят на американците, подали нови заявления за обезщетения при безработица, е бил по-малък от очакваното през миналата седмица.

Еврото се повишава спрямо долара по време на ранната търговия в Стария континент, но все още остава в близост до 11-месечното си дъно заради очакванията ЕЦБ да предприеме повече стимулиращи мерки. Инвеститорите очакват излизането на важни макроданни от САЩ по-късно през деня, касаещи брутния вътрешен продукт и пазара на труда. Междувременно все повече анализатори прогнозират спад за еврото в краткосрочен план и повече действия от Марио Драги и екипа му в подкрепа на икономиката.

Ето и коментара на Кузман Илиев:

 

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback