Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

България остава недостъпна за хората с увреждания, разкарват ги като кашони

"Дезинтеграцията у нас се дължи на липсата на политическа воля", смята Иван Анчев

25.11.2022 | 20:50 Редактор: Петя Кръстева

"Градската среда, а и всяка обкръжаваща среда в България е недостъпна за хората, които имат проблеми с придвижването. Десетилетия наред тези хора са били крити от обществото, а в един по-съвременен момент те дори не могат да излязат от домовете си заради недостъпността на средата. Хората в инвалидни колички винаги са на последния ред в дневния ред на обществото", заяви основателят на фондация "Достъпният свят" Иван Анчев в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му най-доброто нещо, което може да бъде направено, е "да се преборим за достъпна среда, за да могат тези хора да бъдат социално и икономически интегрирани в обществото, а не да разчитат на помощи".

"Имам самочувствието, че ще можем да променим нещо, ако имаме достатъчно добра обществена подкрепа от гражданите. Правят се някои неща в София и други градове, но не са достатъчни. Нещата се правят на парче. Тротоарите  не са приоритет на нито един управник през последните десетилетия в София", подчерта той.  

Анчев констатира още, че в София има едва 3-4 специализирани места, където могат да гласуват хората с увреждания. Поради тази причина те са принудени да разчитат на доброволци, които да им помогнат да се качат по стълбите. 

"Не може да разкарваш един човек като кашон", категоричен бе той.

В студиото на Bulgaria ON AIR основателят на фондация "Достъпният свят" изтъкна добрите практики, които са предприели в САЩ, за да улеснят интеграцията на хората с увреждания.

"В Щатите във всеки един град - независимо дали е мегаполис или малък град, можеш да отидеш от единия край до другия с инвалидна количка, без проблеми", изтъкна той. 

Според него дезинтеграцията у нас се дължи на липсата на политическа воля. "Болестта на нашето общество е, че нямаме механизми за прилагане на законите. Където има воля, има и път. Просто няма гражданска воля", обобщи Анчев.

Гледайте целия разговор във видеото.