fallback

Весела Чернева: Между Русия и Украйна вече се води война

Вероятността да се излезе от конфликта чрез дипломация е многа малка, смята експертът по външна политика в софийския офис на Европейски съвет

18.08.2014 | 09:43 Автор: Ирина Георгиева

Между Русия и Украйна вече се води война и вероятността намиране на дипломатическо решение изглежда все по-малка. Това коментира в предаването Денят Он Ер Весела Чернева, бивш говорител на Външно министерство и настоящ експерт в софийския офис на Европейски съвет по външна политика. По нейни думи нежеланието на ЕС да се въвлече по-сериозно в този конфликт, подклажда желанието на Москва да представи нещата пред свършен факт.

"Над 1200 руски войници, много въоръжение, включително и бронирани машини навлизат на територията на Украйна. Можем да кажем, че там вече се развива една война. До сега четиристранните преговори не са постигнали някаква сериозна промяна на ситуацията,"коментира Чернева.

Нейното мнение е, че руският конвой ще влезе в Украйна и хуманитарната помощ ще бъде разпределена. Според нея обаче, интересно е по какъв начин този конвой може да стане причина за военен сблъсък.

"Ако конвоят срещне някакъв отпор на място или дори и да не срещне, но бъде измислен, което не е невъзможно - това може веднага да бъде използвано като претекст за нахлуване на руски военни части на украинска територия. В крайна сметка, според мен коментарите, че линията с войната е тънка са малко вече излишни, тъй като ние виждаме война," обясни Чернева.

Според експерта по външна политика НАТО и ЕС би следвало да се опитват да предотвратяват възникването на подобни ситуации, каквато беше анексията на Крим. Според нея засега обаче, ЕС няма друга опция освен дипломацията и налагането на още санкции. По думите й товаа, което интересува страната ни, е газовият спор между Русия и Украйна.

Вижте целия коментар от видео файла

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback