fallback

Победата на Ердоган, коресп. на Нахиде Дениз в Денят он ер

10.08.2014 | 20:50

Още по темата

Както се очакваше Ердоган спечели още на първия тур, каза в репортажа си от Турция Нахиде Дениз.

Оказа се, че избирателната активност е доста висока, около 76%.

По принцип турските граждани са много активни на избори.

Защо Ердоган?

Това е закономерно, защото новият вече президент, Ердоган управлява от 12г. и направи за нейното развитие повече от всеки друг, каза Нахиде Дениз.

Не само религиозен консерватор, той е и политик-прагматик.

При неговото управление Турция отбеляза напредък в демокрацията, мениджмънта, транспорта, здравеопазването, нац. доход се утрои.

Силното оръжие на Ердоган е икономическата му политика, но трябва да се отбележи и това, което за съжаление много от наблюдателите не споменават - при Ердоган се създаде една нова буржоазия, измаща от дълбоката провинция и привързана към традиционните ценности. Тя съсредоточи в себе си големите капитали, допреди Ердоган останали у старата, секуларистка буржоазия.

Старата буржоазия остава привързана към идеите на Ататюрк, но в същото време, стремейки се да запази капиталите си, една голяма част от нея гласува за Ердоган.

Ердоган се ползва с широка подкрепа на традиционните си електорат, но и на една част от интелектуалците, заради кюрдската си политика.

Затова, въпреки бурните протести, корупционният скандал, опозицията на Гюлен и други негативи, не успяха да му попречат.

Целият коментар - във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback