fallback

Кючуков: Смъртта на кралицата беше удар за британците, Тръс ще продължи политиката на Джонсън

Според него отношенията между Великобритания и ЕС няма да се затоплят

09.09.2022 | 20:47 Автор: Теодора Патронова

След смъртта на Елизабет Втора и Лиз Тръс начело - какво очаква Великобритания? 

"Смъртта на кралицата безспорно беше удар по британското общество. Промените следва да се очакват не в полето в кралската власт, а в управлението на държавата от новия премиер Лиз Тръс. Това, което може да се очаква от нея е, да продължи политиката на досегашния премиер Борис Джонсън. Може да очакваме повече от същото, но идеологически обосновано", коментира директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

Той смята, че причините за високата инфлация във Великобритания са Брекзит, Ковид-19 и войната в Украйна. По думите му Тръс се ангажира, че ще ликвидира всяка зависимост от ЕС, което крие рискове за противопоставяне със Съюза. Според него няма очаквания, че отношенията ще се затоплят.

"По оценка на експертите това, което беше обявено като програма в областта на енергетиката за две години струва над 150 млрд. паунда. Има обещание за намаляване на данъците, което означава, че ще има проблеми с бюджета", каза Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че Лиз Тръс е човек, който не се съмнява в собствената си правота, а това кара много от анализаторите да се съмняват в това колко успешен премиер ще бъде. Гостът посочи, че се натрупват няколко линии, по които се очакват протести - социалната система, отношенията с Шотландия и Северна Ирландия, както и проблемите с ЕС.

"ЕС търси решение за натрупаните кризи. В момента най-актуалната е енергийната криза. Войната консолидира ЕС, но и изостри проблемите. На държавно равнище генерира проблеми в обществата, които оказват силен натиск върху собствените си правителства. ЕС е в изключително тежка ситуация, защото след Украйна и Русия, това е тази част от света, която най-много страда от войната. Това, че ЕС е единен, не означава, че той успява да реши проблемите, защото Съюзът е въвлечен в един конфликт, от който страда", обясни Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback