fallback

Донев: Остра нужда от реформи за реализиране на ръста, характерен за Европа

14.07.2014 | 23:30

Огнян Донев, председател на КРИБ и изп. директор на Софарма в интервю за Веселен Дремджиев в Денят он ер, 14 юли.

Още по темата

Колко пласта има аферата КТБ?

Това най-вероятно ще разберем след 6 месеца и повече. Сега виждате, че противоречиви твърдения биват пускани. Дори не знаем кой е официалният говорител, който ни говореше за чувалите..

Някои твърдения не издържат дори 48ч. Тези хора, които са призвани от нацията да будят спокойствие, бедят тревога. Пускат се неща на границата на възможното. Започваме да се питаме дали ние сме с разума си или тези, които ги съобщават.

След 48ч. се оказа, че правилно сме се съмнявали .. Смисълът е, че банковата система е стабилна, че не съществуват големи рискове. В такъв момент пускането на такива взаимно изключващи се твърдения и тяхното самооборване на всеки 48ч. да не би създават спокойствие?

Каква е ролята на Прокуратурата? На съдебната власт? И вие си имахте работа с Темида, да започнем от там.

Явно има основание да се притесняват, всички се притесняваме. Това е независима власт и само можем да я наблюдаваме от страни. Влияние от наша страна или оценка..

Когато отпада една теза никой не го съобщава публично..

Още по темата

Реформаторите искат внос на одит.

Ситуация на конфликт на интереси не е възможно да съществува в една цивилизована европейска страна. Чуваме постоянно, всеки ден. Дава ни се на порции информация. Как може да има хора в регулатора или централната банка, взели кредити, интересно откъде, в размер, в който 50-100г. не биха могли да обслужват. Стана дума, че парите на свързаните фирми няма да бъдат защитени.. Няма да има свързани фирми най-вероятно.

Да не гадаем, да оставим на професионалните одитори да оценят ситуацията. Те представиха доклада, но не и публично. Представиха откъслечни неща, които създадоха у нас една неправилна представа за ситуацията, затова приветствам решението да бъдат поканени и външни одитори, които да оценят каква е действителната ситуация.

Г-н Василев заяви и сигурно е бил прав, че 10% от българската икономика са контролирани от КТБ.

Явно няма да има закон за КТБ..

Това е първото добро, което се случи..Първата стъпка, защото на бюджетна комисия, която гледахме по Канал 1 на БНТ, директно, беше ни представено, че се подразбира, че ще бъдат спасени всички влогове. С цената на какво? Дали едно новородено вчера дете вече дължи 2000 лв, защото участва в задоволяване на загубата, постигната от алчност?

Има ли системен проблем? Никой не знае каква е дупката в КТБ, както имат свързаните фирми. България трябва да реши проблема, който трябваше да реши и Европа – че при банките печалбата се приватизира, а загубата се национализира.

Така беше в началото на 90-те години, за жалост наблюдаваме такова явление и в момента. След промяната беше нормално. За жалост тези времена като че ли се върнаха.

Не че злорадстваме, че някакви вложители ще загубят. Щом като те са разчитали и са вложили парите си в някаква банка, те са разчитали, че тя ще има активи, които, след като бъдат осребрени, те, при ликвидацията на банката ще получат нещо.

Ако са били прави в избора си на стабилна банка и това е мнението им, те би трябвало да получат 100% от вложенията си.

Ако други ресурси от други банки са били вложени в тази банка, ако средства на пенсионни фондове, на общини..

Чуват се за една или друга болница, за университет и то най-вече защото не е нарушена банковата тайна, а съответният пострадал много шумно се оплаква обществено.

Ние виждаме само върха на айсберга. Трябва да виждаме какво ще е отражението на това събитие в следващия месец-два на това събитие върху цялата икономика.

...

Възможен ли е рестарт?

Определено има основание днес, след срещата при президента. Не се случи най-лошото. Имаме основание за оптимизъм. Направена бе първа крачка в правилната посока.

Системният проблем с надзора остава..

Остава. Реномето на капиталовия пазар, на който и аз участвам, за жалост е толкова вече.. неподлежащ на дискусия. Случват се такива неща, които просто не са възможни според моето схващане.

И четирите одиторски компании дължат отговори..

Срещу частни компании не ние ще правим оценки. Като участник на пазара имам едно на ум. Но какво действително е станало – дали не са положили достатъчно труд или са били убедени по някакъв начин да нямат забележки, да заверяват баланса на публичната компания, това е друго. Виждате и какво се случва в Булгартабак. Всички тревоги около това..

Цялата история в КТБ, тcй като се засяга и банковата система на Европа, дали подводните послания от Европа не са били послушани тук? 80% са чужди банки.

Ние, КРИБ ще проведем разговор с нашия колективен член, Асоциацията на банките в България. Те не говориха много и през последните 2-3 години, а това явление не е от вчера. То се е развивало в годините. Имаше нежелание да бъде дискутирана тази тема. Интересно как те гледат на нещата.

Ще има ли рестарт? На Темида, надзора, отношенията на политиката с бизнеса, фаворизирането?

За Темида решава обществото. Но като представител на българския бизнес, трябва да кажа, че определено регулаторните органи в България трябва да дълбоко да преосмислят начина си на поведение. Независимо какъв регулатор са.

И управляващите трябва да разберат, че регулацията е нещо хубаво, когато е професионална и независима.

Да коментираме и служебното правителство, което ще може да емитира ДКЦ и важната стъпка към ERM II. Ако България надхвърли 3% праг на дефицита, Менда Стоянова каза в това студио, няма нищо лошо. Дали процедурата за свръхдефицит не е гарант, че ще направим реформите?

Г-жа Менда Стоянова вероятно е имала предвид, че няма нещо толкова фатално, но според мен има резерви да се преборим да не преминаваме през тази магическа граница от 3%.

Сега имаме ренесанс. Всички си спомнят с тъга за г-н Симеон Дянков, който според мен незаслужено отнесе много критики от българите. Сега виждаме, че с цената на всичко тези неща при него не успяха да се случат.

При нов надзор, процедура за свръхдефицит и следенето на България много отблизо, ще може ли това да даде възможност за реформи при следващото правителство?

По принцип има остра нужда от реформи в Българи. Виждаме, че това състояние не позволява да  реализираме икономическия растеж, характерен за цяла Европа.

..

 

Цялото интервю на Огнян Донев - във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback