fallback

Калоян Стайков: Оценката на S&P за България ще се отрази негативно на емитирането на облигации

Не бива да забравяме също, че ЕЦБ понижи лихвения си процент, което е в полза на страната, коментира икономистът

14.06.2014 | 11:17 Автор: Мариета Иванова

При всички случаи решението на S&P да понижи кредитния рейтинг на България ще се отрази на емитирането на държавни ценни книжа на външните пазари, коментира в предаването Денят On Air икономистът Калоян Стайков и допълни, че ефектът ще е негативен. По думите му за това ще допринесат и редица фактори като политическата обстановка у нас, „продължаващите проблеми в редица сектори, където държавата все още доминира и където евентуални загуби могат много лесно да се прехвърлят върху фиска и да застрашат евентуално покриване на тези облигации”.  

Стайков отбеляза още, че „не бива да забравяме, че ЕЦБ отново понижи лихвения си процент, което е в полза на страната. В този смисъл, трябва да видим  кой от двата фактора ще има по-голямо влияние”.

Припомняме че преди ден рейтинговата агенция Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива.

Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, пише в съобщението на S&P.

Пречките за страната са свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

Вижте целия коментар на икономиста от Института за пазарна икономика от видео файла.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback