Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ген. Миланов: Няма основание да се иска оставката на шефа на НСО

"Недопустимо е с леко да се освобождава ръководител", каза той

11.04.2022 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова

На прицел е НСО, имаше ли основание за исканата от премиера Кирил Петков оставка на директора на службата - бригаден генерал Емил Тонев.

"Не. Дали е генерал Тонев или който и да е - е изпълнил абсолютно точно изискванията на НПК. Има досъдебно производство. Къде е неговият пропуск? Да, това е пропуск, трябва да има баланс в отношенията, но това не е основание за оставка. Има достатъчно механизми да му се направи забележка и т.н.", каза ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че знаем мотивите, които са били изтъкнати пред медиите, но какво е написано до президента - няма как да знаем.

"За видеокамерите и аз ако бях - щях да ги дам светкавично, ако прокуратурата поиска. По-хубаво да бъда уволнен, отколкото да бъда следствен. И то с основание следствие, защото не е изпълнен законът. Спешността се оформя от това, че записите се пазят 30 дни. И когато ти кажат: "Дайте записите", ти трябва веднага да ги предоставиш, защото ако се забавиш 3-4 дни, то може да се окаже, че тези дни са били фатални за досъдебното производство", допълни ген. Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че ръководител на служба се изгражда с години.

"Недопустимо е с леко да се освобождава ръководител. Никой не се замисля след това той къде отива с всичката информация и как ще я използва. Тези прибързани стъпки трябва да бъдат много внимателно преценени", подчерта експертът.

Попитан при какви условия може да се поиска оставката на началника на НСО, ген. Миланов отговори: "Трябва да направи сериозни системни грешки, за да се случи неговото отстраняване. Службите по правило трябва да се пазят от политическото въздействие."

Според него НСО е деполитизирана служба и имат някои организационни пропуски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК