fallback

Адв. Рангелов: Фиксацията върху личността на главния прокурор става неприемлива

"Недопустимо е да се оказва натиск върху съдебната система", каза той

09.03.2022 | 20:46 Автор: Искра Ангелова

На 10 март Висшият съдебен съвет ще заседава по предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

"Специален законов ред няма, но вероятно по реда на дисциплинарните производства ще протече. Ако някой очаква, че утре ще се случи нещо много сериозно - то такова очакване е напразно. Вероятно ще се направи състав или комисия, която да ги разгледа, докладва", каза адвокат Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че са 9 основанията за предсрочно прекратяване на мандата.

"Някои от тях изглеждат по-рехави чисто от правна гледна точка, а някои по-сериозни, като например нарушаването на презумпцията за невиновност, ако се установи, че има сериозно нарушаване от страна на главния прокурор. Това уронва престижа на съдебната власт и на институцията. И ако доказателствата сочат, че главният прокурор е бил информиран за случаите на полицейско насилие по време на протестите и не е проследил съответните разследвания как протичат", допълни адв. Рангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му нарушаването на презумпцията за невиновност се извършва чрез определени изказвания по определени наказателни производства.

"Фиксацията върху личността на главния прокурор става вече неприемлива. Не се действа професионално. Недопустимо е да се оказва натиск върху съдебната система. Основната част от основанията, които са посочени за премахването на главния прокурор, са несериозни. Главният прокурор не може да неглижира незаконосъобразно поведение на някои от своите заместници", категоричен е той.

Адвокат Людмил Рангелов, че за да се освободи главният прокурор трябва 17 от членовете на ВСС са "за".

Попитан дали закриването на спецправосъдието крие рискове, той отговори: "Рискове не бих казал, но ще има усложнения. В много отношения има предимства Софийски градски съд, той гледа някои дела. Тук са най-тежките дела и обикновено са най-опитните съдии, защото има най-голяма практика в най-различни области."

Списъкът "Петков"

"Не е работа на министър-председател да внася такъв списък. Той очевидно е изключително неопитен в тази сфера, след като си позволи да внесе списък за лица, които се предполага, че са извършвали престъпления, а тези изводи се правят на базата на медийни публикации. Това е много несериозно. Знам кои са хората и да са близки някога до някакъв вид престъпност, то е било преди 15 години, не може с такова връщане назад да се търси отговорност", добави адв. Рангелов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback