Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Джо Байдън в Кипър: енергетика

Бранислава Бобанац, кор. на БНР в Кипър

23.05.2014 | 07:24
Джо Байдън в Кипър: енергетика

Енергийната сигурност, доставките, развитието на енергетиката в източната част на Средиземно море бяха в центъра на визитата на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Кипър, съобщи Бранислава Бобанац, кор. на БНР за Денят он ер на 22 май 2014.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис оцени високо защитата и подкрепата на САЩ да разработва газовите находища.

Много се цени оценката, давана на страната като стратегически партньор в енергетиката, на фона на кризата в Украйна и необходимостта от осигуряване на алтернативни доставки и енергийна сигурност на Европа, съобщи още Бобанац.

Джо Байдън подчерта значението на енергийния сектор за възстановяване на икономиката на Кипър като цяло.

Разработването на газовите находища в Кипър е на ранен етап и фирмите са заявили желанието си за засилване на работата.

Най-оптимистично остава уверението и работата на американската компания Noble Energy, базирана в Хюстън, разработваща първото кипърско газово находище, Афродита. Оценката на природните залежи е още в сферата на оптимизма, казва Бубанац.

Първият газ ще влезе на територията на острова е 2019.

Кипър зависи от връзката с Русия – има 2 млрд евро заем към Русия. Страната е силно зависима икономически, финансово от Кремъл. Кипър разчита и на руските туристи, посещаващи острова.

Още по темата

Това е било оценено по време на визитата на Джо Байдън и е било заявено, че евентуални бъдещи санкции срещу Русия би трябвало да отчитат спецификата на различните страни в ЕС.

Във връзка с енергийните проблеми и сигурността в източната част на Средиземно море е бил разглеждан и въпроса за трайното уреждане на Кипърския проблем. Джо Байдън заяви, че САЩ признава единствено легитимното правителство на Република Кипър.

Целият разговор на Веселин Дремджиев с Бранислава Бобанац в Денят от ер на 22 май 2014 - във видеото.

Никозия вече заяви, че смята да историческо посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който потвърди намерението на Вашингтон да подкрепи за уреждането на Кипърския въпрос и подчерта правата на страната над природните ресурси в неговата икономическа зона.

Байдън призна ролята, която Кипър може да играе като алтернативен енергиен коридор не само за региона, но и за цяла Европа.

 

Преди посещението на Байдън, кипърските власти заявиха, че планират да приключат геоложките проучвания в шелфа и да построят завод за втечнен газ до 2г. На базата на проучванията, страната може да разполага с до половин милиард куб. м природен газ в шелфа.

Кипър води активни преговори с кандидатите за разработване на находищата – ENI, Korea Gas, Total. В момента запасите от газ се оценяват на 170 млрд куб. м., съобщава РИА Новости.

Австралийската Woodside Petroleum се оттегли от меморандума за разбирателство за 2,7 млрд долара за находището Leviatan през май.

Джо Байдън е най-висшият официален представител на САЩ, посещавал острова за половин век, съобщава Ройтерс.

Находища на природен газ бяха открити в Средиземно море между Кипър и Израел. Значението на находищата се усили след началото на украинската криза.

През 2013 Noble обяви плановете на компанията за Източното Средиземноморие. Първата фаза предвижда Noble и партньорите им да доставят газ за Израел, Палестинската автономия и Йордания. Втората фаза – строеж на плаваща инсталация за втечняване на газ /FLNG/ и третата фаза – договори за доставка с Турция, Египет и Кипър.