fallback

До края на юни МИЕ трябва да отговори на Брюксел за Южен поток

Красен Станчев, ИПИ

14.05.2014 | 07:15

До края на юни 2014 Министерството на енергетиката трябва да отговори на въпросите на комисар Йотингер за проекта Южен поток, което предполага да не предприема никакви действия дотогава, съобщи Красен Станчев в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 13 май 2014.

Представители на енергийния сектор в България се срещнаха в Брюксел с експерти от кабинета на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Българската делегация, водена от Красен Станчев от Института по пазарна икономика е направила предложения по четири теми: либерализацията на енергийния пазар, осигуряване на независимост на регулатора, капитализиране на сектора и отпушване на разплащателната система и мерки за бедни българи.

Красен Станчев съобщи за, че е видял подкрепа в лицето на европейските партньори, с които се е срещнал, на идеята в България да заработи енергиен борд в подкрепа на общия енергиен пазар на общността.

„Валутният борд спря кражбите през парична политика, мога да кажа колко е губил българският гражданин от март 1993 до март 1997 – 57 ст на всеки лев. Енергийният съвет има същата мисия: да въведе правила, които нивелират конфликтите на интереси, създават прозрачност и премахват възможностите за корупция в големи проекти като Белене, Цанков камък и Южен поток, в корена на сегашните проблеми“, заяви Станчев.

Целият разговор на Веселин Дремджиев по телефона с Красен Станчев от Брюксел - във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback