fallback

Ситуацията в Украйна излиза извън контрол и отива към гражданска война

Проф. Чавдар Николов: Санкциите, наложени върху Русия могат да бъдат катастрофални за страната ни

11.05.2014 | 22:24 Автор: Ирина Георгиева

Ситуацията в Украйна излиза извън контрол и отива към гражданска война. Това заяви проф. Чавдар Николов, преподавател по икономика и финанси в Югозападния университет в Благоевград в предаването Денят он ер. Според него, ако нещата там продължават по същия начин има опасност да заживеем в геостратегическа нестабилност. Проф. Николов подчерта, че трябва да има външна намеса и регионът да бъде омиротворен.

"Озлоблението между отделните региони и между отделните групи в Украйна е толкова голямо, че аз не виждам как може да се стигне до някакво споразумение. Това, че Русия предложи федерализация, не беше най-лошият изход. Трябваше отдавна САЩ и ЕС да се застъпят за федерализация на Украйна, защото така нещата са вече безизходни."

Санкциите наложени върху Русия не са икономически, подчерта проф. Николов. Това също може да катастрофално върху българската икономика - като "затворят кранчето с газта". По думите на икономиста резервите на България са само за 4 месеца. След това има резерви, но те са свързани само с издръжки. Според професора трябва да има енергиен съюз, защото е добре, както за България, така и за целия ЕС.

Проф. Николов коментира пред Ивайло Лаков и дали българската икономика показва признаци на някакво съживяване. Според него, то е много малко - около 1%. Сред най-важните показатели е безработицата, допълни финансистът и подчерта, че тя се задържа висока и не мърда надолу, независимо, че сезона би трябвало да поеме част от безработното население.

По отношение на това, дали България трябва да приеме еврото, проф. Николов е категоричен, че това трябва да стане до 2018 -  2019г. Икономистът подчерта обаче, че преходът трябва да стане бавно и трябва да се следват другите европейски практики.

Още по всички тези теми в следващия видео материал: 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback