Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Русия гледа на референдума в Източна Украйна като социологическо проучване

Васко Михайлов: Москва няма да признае референдума

11.05.2014 | 21:42 Редактор: Ирина Георгиева
Русия гледа на референдума в Източна Украйна като социологическо проучване

Русия гледа на референдума в Източна Украйна като социологическо проучване, а не като акт който ще бъде официално приет в Москва. Това заяви Васко Михайлов, кореспондент на БНР в Денят он ер. Според него Москва няма да признае референдума първо, защото няма официална делегация, която да наблюдава и второ, защото не е участвала в организирането му. По негови думи и изявлението на властите в  Москва, че се дистанцират и че това си е вътрешна работа на населението в Източна Украйна показва, че Русия няма да признае гласуването на този етап. Според Михайлов, по този начин Русия ще синхронизира политиката си с резултатите.

"Най-добрият агитатор за участие в този референдум са властите в Киев, защото преди няколко месеца не повече между 25 и 30% са били тези, които биха искали самостоятелна, независимост и евентуално присъединяване към Русия, докато сега според някои сведения са около 70%. И това е благодарение на киевските власти, смятат от Москва.

Васко Михайлов отговори и на въпроса на Ивайло Лаков, какви са коментарите на Русия около транспортните неволи на вицепремиера Димитрий Рогозин:

"Димитрий Рогозин, който отговаря за военно промишления комплекс в руското правителство Приднестровието, в състава на една делегация,  която участваше в честванията на 70 годишнината от освобождаването на Приднестровието от нациска Германия. Та именно тези транспортни програми, тези забрани за прелитането, вдигането на украински изтребители. "

"Украйна опроверга слуха, че му е отказан достъп. На връщане наистина са били вдигнати украински изтребители, които са принудили самолета, руският официален самолет да се върне в Тираспол (столица на Приднестровието) и оттам руските дипломати, включително с Рогозин, са се прибрали в Русия с обикновен полет."

"Искам да Ви кажа, че изявленията, на Димитрий Рогозин са доста чести, когато той в полу шеговит, но доста закачлив тон коментира разни събития. Той не само заплаши, че ще прилети с Ту 160 (стратегически бомбардировач, известен като Белият лебед ), но той каза на румънците: Вие най-скоро ще разберете какво мислим за вас и какво ще правим."

По думите на Михайлов това е една неприкрита заплаха и  изявленията на Рогозин  са доста типични. Михайлов припомни, че съвсем скоро руският вицепремиер е предложил на американците да използват батут, за да изпращат своите астронавти в Международната космическа станция, след като стана ясно, че ще има санкции в тази област.

Още от коментара на  Васко Михайлов, кореспондент на БНР в предаването Денят он ер, в следващия видео материал: