fallback

Управляващите трябва по-скоро да задвижат проектите за ядрена енергетика

Това заяви проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в предаването Денят он ер

10.05.2014 | 22:00 Автор: Ирина Георгиева

Управляващите трябва по-скоро да задвижат проектите за ядрена енергетика, за да не се сгромоляса енергийната система. Това заяви проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в предаването Денят он ер. На второ място трябва да има реална подготовка за третия пакет за либерализация на пазара, а също така зеленият сектор трябва да се преструктурира. Според експерта трябва да има корекция на цените, но успоредно с доходите. Според него , ако до 4 - 5 месеца тези неща не се случат, някой ще "прилапа целият енергиен сектор за жълти стотинки".

Според експерта възможно е и  Газпром да се бърка в енергийното законодателство.

"Нима Шеврон и "Уестингхаус " не оказваха натиск и не продължават да оказват натиск върху българското правителство. Нима френски, немски, австрийски и други компании не поддържат контакти и не оказват натиск. Целият въпрос в това е кого слуша българското правителство и дали загърбва собствените си интереси и отстъпва европейските правила и норми, за да угоди на този и онзи."

Според проф. Кръстьо Петков, страната ни се нуждае от проекта "Южен поток", защото в близките седем години няма друга алтернатива. По думи на експерта тръбите, които ще минават през България са над 500 км, а това ще осигури както допълнително работни места, така и ще страната ни ще бъде снабдена със 63 млрд. куб. м. газ, а това ще доведе до понижение на цената между 20 и 25%.

"Като сложим на една страна предимствата, а на друга щети и загуби, не само от икономическа гледна точка това е изгоден проект. Просто в момента няма друга алтернатива.

Проф. Кръстьо Петков заяви в Денят он ер, че не е привърженик на шистовия газ. Според него има и други възможности за диверсификация, но всички разчети показват, че до 2019г. нищо не може да заработи, докато "Южен поток" ще бъде готов до 2015г.

Още коментар по темата в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback