fallback

Германският бизнес има голяма експозиция в Русия, но война не може да има

Кореспонденция на Таня Минчева от Бон

26.04.2014 | 12:05

Кореспонденция на Таня Минчева от Бон за Денят он ер с Веселин Дремджиев на 25 април 2014:

Германия е готова да поеме последиците от санкциите срещу Русия. Тя съобщи, че е казала в разговор с Путин, че Русия разполага с възможности да убеди сепаратистите да седнат най-после на масата на преговорите и да говорят за бъдещата конституция и за подготовката на изборите през май. Меркел съобщи, че външните министри на ЕС отново се събират да обсъдят допълнителните санкции срещу Москва, защото не изпълнява Женевското споразумение.

В петстранната телефонна конференция, в която канцлерът Меркел е участвала – с президента на САЩ Барак Обама, президента на Франция Франсоа Оланд, британският министър-председател Дейвид Камерън, министър-председателя на Италия, Матео Ренци, е било обсъдено налагането на нови санкции, ако Русия не предприеме незабавни действия за деескалация на напрежението. Очевидно търпението на Запада и на г-жа Меркел кога ще спре тази лудост и безумие се изчерпва.

Новата инициатива на министъра на външните работи на Германия, Франк Валтер Щайнмайер, за спасяване на Женевското споразумение предстои да бъде обсъждана. Щайнмайер е пратил писмо на председателя на ОССЕ, Дидие Буркхалтер, в което предлага организацията да свика незабавно кръгла маса, на която да покани враждуващите страни в Украйна. На срещата може да бъдат поканени и висши представители на подписалите Женевското споразумение страни – САЩ, Русия, ЕС.

На връщане от посещението си в Молдова и Грузия в петък, на 25 април 2014, министър Щайнмайер заяви, че е абсурдно да се провенят граници в Европа по езиков, религиозен и етнически признак толкова години след ВТората световна война и падането на Берлинската стена.

Германският бизнес има огромни интереси в Русия, но не може да се допуска воденето на война, затова трябва да се разгледа предложението на Доналд Туск за европейски енергиен съюз. Г-жа Меркел се е съгласила с идеята и вероятно ще се върви към увеличаване на производството на газ чрез фракинг в ЕС. Бизнесът може да има своите загуби, но това, което става трябва да престане.

Таня Минчева, Бон

Целият разговор във видеото

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback