Хранителната промишленост в България има бъдеще в производството на храни за износ, заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Ивайло Лаков шеф Ради Стамболов, вицепрезидентът на Евро-Ток България.
„В България има условия да се произвежда храна за космонавти, например”, посочи Стамболов.
На въпрос дали държавата помага на развитието на малкия и среден бизнес той коментира, че е на мнение, че по-скоро пречи.
„Не само, че не е стимулиран, но все повече му се пречи. В чисто политически план не съм оптимист, че се случва нещо реално”, заяви Стамболов. Той допълни, че неговата компания се опитва да работи с по-малко, но по-високо платени специалисти и по този начин се опитва да остане конкурентна на пазара.
„Когато в една държава хазната е празна, започват масови проверки, за да се събере каквото може. Без да бъда експерт по макроикономика, имам усещането, че хазната е празна,” коментира още Сталболов.
По думите му държавата може да вземе пример от съседна Гърция в развитието на малкия бизнес в областта на ресторантьорството.
„Там отиваш и казваш, че искаш да отвориш ресторант и посочваш определен срок, в който ще си готов. В замяна получаваш наръчник как да го направиш. След това идват и те проверяват двама души и бизнесът е готов да стартира”, поясни Стамболов.
На въпрос как почивните дни се отразяват на малкия бизнес той посочи, че повече страдат компаниите, които работят с външни контрагенти.