fallback

In Memoriam: Маркес

Чака ни магията на е-книгата: Гриша Атанасов

19.04.2014 | 10:36

Гриша Атанасов е преводач, водещ на предаване за книги по радио Алма матер Класик FM и преподавател в СУ. Веселин Дремджиев разговаря с него по скайп в Денят он ер на 19 април 2014 - In Memoriam за Маркес.

 

В.Д.:Маркес бе обвиняван, че винаги иска да е масата на големите. Има ли място за хора като Маркес в 21в.?

Гриша Атанасов: Маркес не се е натрапил там, може би те са търсили присътвието му. Има много спорове около отношенията му с Кастро. Много кубински дисиденти са признателни на Маркес - затова, че ги е спасил да напуснат Куба или да не са в затвора.

Относно мястото му в 21в., сега акцентът се измества от литературата към медиите, ТВ, блоговете.

В.Д. Какво се променя в четенето? В книжарниците няма особена криза. Как хора, пишещи в един туит от 140 знака, ще пишат в 150 страници?

Гриша Атанасов: Има хубави, големи романи. Продават се. Но те нямат това морално влияние, което имаше Маркес, неговата магия.

В.Д. Дали защото не отива по-назад от 20в?

Гриша Атанасов: Да, той сякаш излиза от дълбините на Латинска Америка. Съчетава индианската древност, европейската литература, и политиката.

Още по темата

В.Д. Какви са тенденциите на българския книжен пазар?

Гриша Атанасов: Трудно е да се каже какви са тенденциите, но съм с впечатление - покрай студентите ми и срещите ми с книгоиздатели, предаванията, че се формира нова, много динамична, жадна и запалена публика на книгата. Тя е много дейна, инициативна, с потенциал да се разшири.

 

Още по темата

В.Д.: Това променя  ли бизнеса на книгоиздаването, писането?

Гриша Атанасов: Променя го, защото тази публика е много по-взискателна. Тя иска не само хартиена книга, иска е-книги, информация за книгите, дискусия за книгите, соц. мрежи и участие.

В.Д. А Амазон? Как е-книгата променя навиците, търсенето?

Гриша Атанасов: Много сериозно ги променя, но при нас - още в малък процент. Не защото е скъпо, защото е по-сложно и пазарът - по-малък.

На конференцията тези дни за дигиталната книга, първа у нас, се казаха интереснни неща за пречките и перспективите пред е-книгата. Самата тя също започва да се разделя вътре в себе си- на традиционна, приложения за смартфони, др.форми.

Не сме далеч от магическия реализъм, защото ни чака магията на новите технологии в книгата.

Надявам се, че ще се изчерпят, макар и след смъртта на Маркес, глупавите недоразумения с нашите издатели и отново ще имаме неговите книги. За съжаление младото поколение не ги познава достатъчно, защото не се издаваха след 90-те.

Целия разговор - във видеото

 

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback