fallback

Мария Шишкова: Регионите с работеща индустрия бележат ръст и при кризата

Има смисъл от една по-модерна реиндустриализация, коментира управляващият директор на Aims Human Capital в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков

12.04.2014 | 10:36 Автор: Мариета Иванова

Регионите  с работеща индустрия в България бележат ръст дори и в период на криза, коментира за предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков управляващият директор на Aims Human Capital Мария Шишкова. Тя допълни, че тези данни сами по себе си показват, че има смисъл да се инвестира в индустрията и най- вече в производство на стоки и сурови материали, предназначени за износ.

„Държавата, ако не може да помогне, поне да не пречи. Наистина има похвали, че се работи по облекчение на регулациите, но мнението на бизнеса е, че всеки отпаднал лиценз се създава нов”, посочи още Шишкова.

Едно от най- важните неща е да се мисли по посока на демографската криза, подчерта експертът.

„Предстои увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това няма как да бъде скрито зад 10-процентния данък, дори и зад валутният борд. Населението застарява, нивото на подготвеност и образование на младите хора не отговаря на нуждите на индустрията. Това, което може да се направи, е да се въведат успешни модели”, коментира Шишкова. Тя заяви още, че има смисъл от една по-модерна реиндустриализация.

Вижте още от интервюто от видео файла.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback