Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Френският премиер получи вот на доверие от парламента

Той обеща да намали данъците на по-бедните домакинства и да работи за оздравяването на държавните финанси

08.04.2014 | 20:45 Редактор: Елена Кирилова
Френският премиер получи вот на доверие от парламента

Новият френски премиер Манюел Валс получи вот на доверие от парламента след като произнесе програмната си реч. Това заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air Любомир Роглев в пряко включване от Париж.

По думите му бизнес кръговете са положително настроени към Валс и към политиката, която се очаква той да води.

В речта си френският премиер обеща да намали данъците за по-скромните домакинства и да работи за оздравяването на държавните финанси.

Според Роглев политиката на Валс по отношение на енергетиката и тази, свързана с най-бедните, е поглед вляво, докато намаляването на данъчната тежест показва по-скоро десни позиции.

“Валс се опитва да направи така, че всички да бъдат доволни. Това беше необходимо и за да получи мнозинството в парламента”, уточни Роглев. Според него подобен ход е бил необходим, за да може премиерът да спечели част от левицата.

Очакванията към Валс оттук насетне са свързани с по-твърда политика и ясни решения, които да бъдат изпълнявани.

Според Роглев изказванията, свързани с добива на шистов газ във Франция, все още са уклончиви, тъй като се твърди, че има големи залежи, но не се знае дали те са търговски експлоатируеми. 

Правителството все още не е убедено, че има достатъчно добри технологии, които могат да бъдат използвани, без да се вреди на околната среда.