Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След избора на Борис Джонсън: Нов референдум или предсрочни избори?

Анализ на ситуацията във Великобритания направи Румен Йончев

23.07.2019 | 20:35 Редактор: Ивайло Николов

Бившият външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън беше избран за нов лидер на консерваторите във Великобритания, което го прави и следващия премиер на страната.

Джонсън ще замени Тереза Мей на поста министър-председател и ще поеме управлението на страната в следващите критични за Brexit месеци.

Румен Йончев - председател на Земеделски народен съюз коментира в студиото на "Денят ON AIR", че самият избор на Борис Джонсън за лидер на консерваторите не е новина, а моментът, в който той ще трябва да поеме поста на премиер на Великобритания, е много интересен, защото Brexit вече е в развитие. Според Йончев Джонсън има няколко варианта пред себе си. 

"Едната е той да предоговри споразумението с ЕС, което още днес чухме, че няма да е възможно. Остава другата възможност да реализира Brexit без сделка. Това означава, че трябва парламентът да подкрепи такъв вариант, след като неколкократно не го подкрепи, което значи предсрочни избори във Великобритания", анализира председателят на Земеделски народен съюз пред Bulgaria ON AIR.

Румен Йончев подчерта, че дори и при предсрочен вот не е сигурно, че консерваторите ще имат мнозинство в следващ парламент, за да реализират спокойно излизането от ЕС без сделка.

Друга възможност, която бъдещият наследник на Тереза Мей ще има е отлагане на Brexit, но Йончев беше категоричен, че това би станало на много голяма политическа цена.

"Все по-вероятна възможност за решение и единствена според мен е повторен референдум. Как британските политици ще стигнат до него е друг въпрос. На този референдум може да бъде поставена възможността за Brexit без сделка или оставане в Европейския съюз. Това би бил по-реалистичен вот на британските избиратели", допълни още Румен Йончев. 

Според него при предишния референдум не е било обяснено как точно ще се случи излизането от Европейския съюз, а Борис Джонсън тогава се е опитал да роди течение на популизма в Европа.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК