Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Работодателите внесоха сигнал за картел в енергетиката. Ще могат ли обаче да го докажат?

Драстичният скок в цената на тока е неоснователен, смята Владимир Каролев

22.07.2019 | 20:30 Редактор: Василена Василева

Представители на четирите работодателски организации в лицето на АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ внесоха сигнал в Комисията за защита на конкуренцията да се разследват действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия.

Според тях се нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция в българското законодателство. Те посочват и че сигналът им се основава на публично достъпна информация, на която са направили анализ.

"За първите 22 дни на месец юли цената на тока на българската енергийна борса е средно над 100 лв. Това е с 65% повече от цената за същия период през 2018 г. Нито от страна на търсенето, нито от страна на предлагането обаче има причини за подобно увеличение", коментира в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Владимир Каролев.

Той бе категоричен, че Комисията за защита на конкуренцията безспорно трябва да извърши проверката, за която работодателите настояват. 

Според бизнеса съществена част от електрическата енергия, произвеждана от мощности частна собственост на територията на страната, е под прекия или косвен контрол на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон.

"Свързаността между собствениците на производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара. Картел обаче много трудно се доказва", допълни още Каролев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.