Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българите били нихилистични относно скандалите в държавата

Георги Киряков и Валерия Велева коментират бурните събития от последните дни

19.07.2019 | 20:20 Редактор: Ралица Братанова
Българите били нихилистични относно скандалите в държавата

Парламентът окончателно одобри проектозакона за ратифициране на четирите договора със Съединените американски щати за закупуването на 8 изтребителя F-16, въоръжението и оборудването към тях.

"Ратификацията беше очаквана. Очаквани бяха и разгорещените дебати. Нито парламентът, нито обществото е против модернизация на армията. Никой не оспорва евроатлантическата ориентация на България", коментира журналистът Валерия Велева в "Денят ON AIR". 

По думите ѝ обаче политиците не са успели да представят сделката на обществото в кондицията на диалог. Според нея дебатът в парламента е бил между хора, голяма част от които не са чели договора между страната ни и САЩ.

"Ако няма скрити разходи в тази сделка, това означава, че тя ще се заключи единствено в парите, които се определят в тази година. Това означава, че няма да има допълнителни средства за екипиране, въоръжение, поддръжка на самолети", обясни политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че все пак F-16 са бойни самолети и трябва да имат въоръжение. Киряков допълни, че не става въпрос просто за модернизация на техника, която сме имали досега, а за пълна подмяна, което значи, че още много милиарди ще бъдат дадени.

Гостите в "Денят ON AIR" коментираха и хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени данните на милиони българи.

Валерия Велева коментира, че властта има прекалено разнородно отношение към случай, който касае 5 милиона българи. По думите ѝ ние сме единствената държава, в която са осветени данните на цялото население.

"Това нещо тепърва ще търпи последици и ние ще бъдем потърпевши. Обществото не осъзнава това, което ни се стоварва. Дълги години напред ще консумираме тази щета", категорична бе тя.

Според Георги Киряков няма невинни в тази ситуация и у българите е останало чувството, че са ограбени.

Двамата се обединиха около мнението, че българите неглижират изтичането на личните им данни. Според политолога това е така, защото не са засегнати пряко. 

"Хората вероятно си казват "голяма работа", някакви данни, аз нямам нищо, за да го крия", коментира Киряков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК