Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ВМРО: Машинното гласуване е несигурно!

Не сме подготвени за въвеждането му на местните избори, коментира д-р Калин Поповски

17.07.2019 | 20:43 Редактор: Василена Василева

"Към момента не сме подготвени за въвеждане на машинно гласуване за местния вот. Причините за това са много, а тези избори - специфични. Нямаме и машини. Те трябва да бъдат взети под наем, както се случи на предните избори", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски.

Вчера парламентът прие промените в Изборния кодекс. По този начин машинното гласуване се отменя за предстоящите местни избори, насрочени от президента Румен Радев за 27 октомври.

122 народни представители от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха промяната, а 96 от опозицията - БСП и ДПС, се възпротивиха. Един народен представител се въздържа. Измененията бяха внесени от ПГ на ГЕРБ и подписани от "Обединени патриоти". Текстовете предвиждат този вид гласуване да остане за президентски и европейски вот.

"Отстрани изглежда много добре да се гласува машинно. Така обаче липсва сигурност и имаше редица примери за това. На последните избори в ЦИК постъпи информация, че на места машините не са приели преференциите", добави още д-р Поповски.

Това е второто отваряне на Изборния кодекс за тази година. 

През февруари на два пъти депутатите се занимаваха с промените в изборното законодателство. На 14 февруари 2019 г. приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

"България се стреми да заеме едно достойно място в Европа. А от чисто технологична гледна точка е невъзможно да се подготвим с 12 хиляди машини в 12 хиляди избирателни секции за три месеца", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК