Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Председателят на АИКБ: Токът у нас е вторият най-скъп в Европа

Внесохме жалба в прокуратурата срещу министъра на енергетиката, каза Васил Велев

15.07.2019 | 20:40 Редактор: Бойко Димитров

Цената на тока у нас е втората най-висока в Европа. Това обясни в "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията за индустриалния капитал Васил Велев. Според него в момента България има мощности от 12 хиляди мегават часа, а харчи само 4. Въпреки това потребителите у нас продължават да плащат изключително скъп ток.

Велев също така допълни, че той и колегите му са пуснали жалба до прокуратурата срещу министъра на енергетика за безстопанственост на ТЕЦ "Марица Изток - 2". Той заяви, че ако скоро няма отговор от страна на властите проблемът ще бъде отнесен до европейските органи.

"От началото на годината цената на тока у нас е втората най-скъпа в ЕС. България има инсталирана мощност от 12 хиляди мегавата, потребяваме около 4. Въпреки това цените вървят нагоре. Това говори за манипулиране на борсата и нелоялни пазарни практики", каза Велев. 

Велев също така коментира и темата със завода на Volkswagen, който ще бъде изграден в Турция, а не у нас. Той бе категоричен, че все още не е напълно ясно дали няма възможност част от продукцията на германския концерн да бъде произвеждана у нас.

"Като че ли не всичко все още е изгубено за завода на Volkswagen" в България. Трябва мобилизация на всички фактори, от които зависи взимането на това решение. Има възможност и двете страни да произвеждат техни автомобили. Важно е подобна знакова инвестиция да бъде привлечена в България. Европейската индустрия не трябва да напуска ЕС", разясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото! 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК