Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Начинът да няма манипулация на вота е чрез машинно гласуване, смятат от БСП

Атанас Костадинов е убеден, че машината може да бъде безпристрастна

11.07.2019 | 20:11 Редактор: Зорница Костадинова

Без машини на предстоящите избори през октомври, реши правната комисия в парламента. Повод за предложението машинното гласуване да отпадне е доклад на ЦИК, който констатира проблеми на последните евроизбори. 

От ГЕРБ смятат, че то утежнява бюджета и се оказва изключително скъпо. БСП се обявиха против отмяната на машинното гласуване.

"След като през цялото време на европейския вот машинното гласуване беше умишлено саботирано от хората във властта, сега то няма как да бъде обвинено, че не е сработило, при положение, че не е така", заяви депутатът от БСП Атанас Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

Според него единственият начин да няма манипулация на вота и умишлено погрешното броене на бюлетините, е машинното гласуване.

По думите на Костадинов няма друга европейска държава, която винаги преди избори да променя по няколко пъти изборното си законодателство.

"Колкото повече говорим колко струва българската демокрация, толкова повече ще затъваме в абсурдни решения. Сертифицирането беше направено умишлено в последния момент", твърди депутатът от БСП.

Той допълни, че от БСП са убедени, че машината може да бъде безпристрастна, а тази безпристрастност е много необходима, защото никъде в Европа няма купуване на гласове и търговия с влияние.

Костадинов коментира и темата за отхвърленото вето върху промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Той посочи в студиото на "Денят ON AIR", че не е подкрепил ветото на президента, защото с предложения законопроект не се затварят възможности, а се отворя нова възможност законово и регламентирано да осъзнаем какво е диво къмпингуване.

След като мнозинството в парламента преодоля президентското вето на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,в сила остават разписаните вече от депутатите изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК