Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Договорът за F-16 - възможност за нов път и модернизация на родните ВВС

Поддържането на техника от подобен ранг е много скъпо, посочи ген. Стефан Попов

10.07.2019 | 21:25 Редактор: Юлия Христова

На заседание на Министерския съвет днес правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета. Цената на сделката е 1,256 млрд. долара.  

F-16 е система, която дълго време е в действие, участвала е във всякакви мисии. Това обясни в предаването "Денят ON AIR" командващият ВВС в периода 1997-2002 г. ген. Стефан Попов. 

"Трупан е опит в продължение на много години. Американската страна поема ангажимент за обучение на инженерния състав, което не е маловажно", посочи той. 

"Според него целият процес на закриване на летища и спиране на летателна дейност у нас е свързан с това, че нямаме летателна промишленост. 
Бяхме изцяло зависими от производителите", подчерта генералът пред Bulgaria ON AIR.

С този договор за F-16 се открива възможност за нов път и модернизация на нашите ВВС. Имало надежда новото училище в Долна Митрополия, което ще се създаде, да е на друго ниво.

Според него обаче поддържането на техника от подобен ранг е много скъпо и страната ни зависи от производителите, защото частите и консумативите за машините са в графата оръжие, за което е нужно специално разрешение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК