Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от БСП: Машинното гласуване трябва да е задължително

Най-важна е независимостта на партиите, смята Христо Проданов

10.07.2019 | 20:45 Редактор: Бойко Димитров

Машинното гласуване не трябва да отпада, а да бъде единственото възможно във всяка секция. Това заяви в "Денят ON AIR" депутатът от БСП Христо Проданов. Парламентът обаче реши машинното гласуване да отпадне на предстоящите местни избори в края на октомври.

Проданов бе категоричен, че машинното гласуване няма как да бъде подменено за разлика от вота с хартиени бюлетини, които се разнасят с чували преди да бъдат преброени. 

"Машинното гласуване не трябва да отпада, а да бъде единственото възможно във всяка секция. Така ще се гарантира честността на вота. В България недействителните бюлетини са 6-7%. Прагът за влизане в парламента е 4%, което трябва да ни накара да се замислим колко партии от началото на прехода не са успели да влязат в Народното събрание", каза Проданов.

Депутатът от БСП също така сподели, че намаляването на партийните субсидии на 1 лев ще даде възможност на бизнеса и олигарсите да влязат в политиката. 

"Предложението за намаляването на субсидията е популистко. Това е предпоставка обръчите от фирми да се легализират. Единственото важно за демокрацията е независимостта на партиите. Държавата трябва да финансира партиите с разумна сума, която дава независимост на тези субекти, за да водят политиката, която смятат, че е правилна", разясни Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК