Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ердоган лаконичен за руските "EС-400"... САЩ заплашват със санкции

Коментар на бившия генерален консул в Одрин Георги Димов

09.07.2019 | 20:45 Редактор: Василена Василева

"Точно преди да замине за Сараево, турският президент Реджеп Ердоган бе доста лаконичен по темата за закупуването на руските системи за противоракетна отпрана "ЕС-400". На фона на силните възражения на Вашингтон това означава, че той лично не желае да се ангажира по казуса", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.

САЩ заплашват Турция със санкции, ако купи "ЕС-400", тъй като тази система не е съвместима с отбраната на НАТО. А според Вашингтон сделката компроментира американския изтребител "Локхийд Мартин Еф-35", в чието изграждане участва югоизточната ни съседка.

В студиото на Николай Кръстев Георги Димов отбеляза, че позицията на САЩ е категорична. И е напълно възможно доставката на "Еф-35" да бъде спряна. 

"Говори се за три възможни пакета от санкции в случай, че ракетите пристигнат. А американският държавен глава Доналд Тръмп от своя страна заяви, че иска въпросът за купуването от Анкара на противовъздушни системи "ЕС-400" да бъде решен без да се навреди на деустранните отношения", коментира още бившият генерален консул пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че по-рано Ердоган бе категоричен, че няма връщане назад в сделката, която била доказателство за подобрените отношения между Анкара и Москва. И очаквал първата доставка на системите през втората половина на месец юли.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК