Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Демография, пари, управление - решими ли са проблемите на здравеопазването

Доц. Спас Спасков и д-р Николай Брънзалов споделиха мнението си в "Денят ON AIR"

09.07.2019 | 20:28 Редактор: Ивайло Николов

На 15 юли министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи визията на новия здравноосигурителен модел. По думите му ще се търси по-специфичен механизъм, който да позволи болниците да функционират нормално, въпреки демографския проблем и липсата на лекари. Ананиев отново увери, че здравни заведения в Северозапада няма да бъдат закривани, въпреки лошото им състояние.

Бившият директор на МБАЛ "Пирогов" доц. Спас Спасков сподели в студиото на "Денят ОN AIR", че е оптимист за българското здравеопазване.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пък допълни, че и той би желал да вижда нещата така. Двамата обаче реформа в българското здравеопазване не се прави.

"Това, което беше извършено като голяма реформа, е , че на лечебните заведения започна да с заплаща за извършена дейност. Дейността се брои и това създаде напрежение в места, където дейността не е много обемна и малкото работа води до малко приходи", обясни доц. Спас Спасков.

Пред водещия Николай Кръстев д-р Николай Брънзалов обясни, че проблемите в болниците, които се намират в малки населени места, са свързани с липсата на специалисти, защото нямам как пациенти да ходят при тях, когато няма кой да ги лекува.

Но като не ходят при тях, болницата не получава пари и трупа задължения.

"Проблемът с лекарите е и демографски. Тенденцията за миграция се намалява, но все още не е малко. България се оголва от общопрактикуващи лекари", подчерта заместник-председателят на БЛС пред Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха още, че болниците, които са в тежко състояние, могат да бъдат оздравени, но трябва да бъдат управлявани от външни хора, които да са мениджъри за няколко месеца, за да могат да направят необходимите преструктурирания.

По думите им това никога няма да се направи от местната власт или други управляващи, не може да стане и от местните хора, защото на тях им е удобно да има лечебно заведение в близост.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК