Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ и БСП с конгреси през седмица - как ще изглеждат партиите на местните избори?

Евгени Петров и проф. Антоанета Христова коментираха политическата обстановка

08.07.2019 | 20:24 Редактор: Ивайло Николов
ГЕРБ и БСП с конгреси през седмица - как ще изглеждат партиите на местните избори?

Оставката на Цветан Цветанов беше окончателно приета от Националното събрание на ГЕРБ в неделя. От над 1050 делегати, срещу нея гласуваха 10 членове на партията. Председателят Бойко Борисов определи деня като един от най-трудните в историята на ГЕРБ.

Премиерът призова за създаването на Етична комисия в партията, която да следи действията на всички членове, особено на ръководни длъжности, за да не избухват отново корупционни скандали.

Той за пореден път се обърна към местните структури и предупреди, че в някои от тях ще има чистка преди изборите за кмет през есента.

В студиото на "Денят ON AIR" политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира, че този акт е бил част от новия етап, в който ГЕРБ влиза, защото е приключила ерата "Борисов и Цветанов".

Пред водещия Николай Кръстев тя подчерта, че управляващата партия е направила добър ход с изразената и започналата вътрешна промяна след победата на европейските избори, за които кампанията беше изключително тежка и съпътствана с много скандали.

"Посланието, че са двамата и в бъдеще няма да има цепене на партията и играене зад гърба на другия, също е едно добро послание преди избори. Това беше една добра политическа култура демонстрирана вчера", посочи още проф. Христова.

Журналистът Евгени Петров пък допълни, че обявеното създаване на етична комисия в ГЕРБ е логично развитие на партията и представлява логично продължение на желанието на Бойко Борисов да се раздели с хората, които пречат на ГЕРБ и вредят на нейния имидж.

Според него именно вътрешните рокади и промените в партията са инструментите, с които премиерът иска отново да изведе до победа ГЕРБ в райони, в които на европейските избори резултатът беше лош.

"На местните избори всички са победители. На предишните местни избори БСП загуби толкова катастрофално, че каквото и да спечели, ще бъде плюс. Нинова от сега мога да кажа, че ще излезе победител. БСП сигурно ще отбележат формална победа. Всички там се заканват да спечелят изборите, но никой не ги е питал досега какво разбират под спечелване на изборите", каза Петров пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Антоанета Христова се съгласи с това твърдение и подчерта, че за нея е прекалено висока летвата, която социалистите си поставят, а именно техен кмет да застане на поста в София.

Двамата гости посочиха още, че на предстоящите избори ще са от ключово значение лицата, които партиите ще излъчат за свои кандидати.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК