Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от ГЕРБ: Тол системата ще донесе огромни приходи в бюджета

Преекспонира се темата, че стоките ще поскъпнат драстично заради нея, заяви Александър Ненков

03.07.2019 | 20:21 Редактор: Бойко Димитров
Депутат от ГЕРБ: Тол системата ще донесе огромни приходи в бюджета

Тол системата ще донесе огромни приходи в българския бюджет. Това заяви в "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Според него благодарение на въвеждането на тол системата пътищата в България ще станат много по-добри отколкото са в момента.

Ненков допълни, че досега 70% от приходите от такси за използване на националната пътна мрежа са идвали от леките автомобили. Сега обаче парите, които ще влизат в държавния бюджет от професионалните превозвачи, ще бъдат в пъти повече.

"Тол системата ще заработи от 16 август. Това е по договор и закон. Събирането на таксите обаче ще се забави. Причините са, че все още липсва баланс между превозвачите и тарифите, които трябва да се плащат. До момента 70% от приходите идваха от леките автомобили за сметка на тежкотоварните. Искаме да намерим баланс. Реформата изисква усилие. Тол системата ще даде своя резултат в бъдеще", обясни той.

Ненков допълни, че всички събрани пари ще бъдат вложени в поддръжката на родните пътища. Депутатът от ГЕРБ бе категоричен, че стоките от първа необходимост няма да поскъпнат заради новите такси.

"Преекспонира се темата, че цените на стоките ще поскъпнат заради въвеждането на тол системата. Ще дойде време, в което всички общински пътни мрежи ще искат да бъдат обхванати от подобна система. Освен първокласните пътища, в тол системата, ще влязат и част от второкласните, както и третокласни пътища", каза Ненков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК