Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Милен Керемедчиев: Иранците не бяха подготвени за атака срещу лидера им

Бившият зам.-външен министър твърди, че Тръмп обича да налага икономически санкции

25.06.2019 | 20:52 Редактор: Зорница Костадинова
Милен Керемедчиев: Иранците не бяха подготвени за атака срещу лидера им

Действията на Съединените щати означават край на дипломацията между Техеран и Вашингтон. Това е отговорът на Иранските власти относно санкциите на САЩ срещу лидера Али Хаменей. Говорителят на иранското министерство на външните работи определи мерките като безполезни.

"Явно санкциите, които в момента Тръмп налага, повече обиждат, отколкото да имат някакъв ефект. Иран е в санкции от 40 години и тази държава продължава да се развива", отбеляза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той смята, че иранците не са били подготвени за атака срещу лидера им.

По думите на Керемедчиев, Тръмп обича да налага икономически санкции. Гостът на Bulgaria ON AIR твърди, че ако американският президент не е бил решен на военни действия, това говори за добър прагматизъм от негова страна.

"Иран са по-слаби в много военни дейности, но имат много силно качество и това е възможността да блокират Ормузкия пролив около Оман и да спрат една пета от транзита на петрол. Ако те го направят, световната общност ще натисне Съединените щати за много по-бързо разрешаване на този конфликт", посочи той в студиото на "Денят ON AIR". И допълни, че това е абсолютно възможно, ако САЩ ударят първи.

Той е на мнение, че за Япония е много важно омиротворението в Иран, защото цялата икономика на страната се издържа от петрола на Персийския залив.

Керемедчиев смята, че в този конфликт най-потърпевш е Европейският съюз и в момента европейците трябва да заемат страна - Иран или САЩ.

Относно темата за Brexit, той е категоричен, че Brexit без сделка означава продължаване на преговорите.

"Турция се опитва да шантажира САЩ. Този тип шантаж при Тръмп не върви", заяви Керемедчиев за подготвените санкции срещу Турция.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК