Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Победата на Имамоглу в Истанбул била историческа, път към правова държава

Категорично няма вариант изборите отново да бъдат касирани

24.06.2019 | 20:46 Редактор: Юлия Христова
Победата на Имамоглу в Истанбул била историческа, път към правова държава

Изборът на Екрем Имамоглу за кмет на Истанбул е път към нормалната правова държава и разделението на властите. Това стана ясно от думите на бившия генерален консул в Одрин Георги Димов в предаването "Денят ON AIR".

Той определи резултатите от вота в Турция вчера като решителна стъпка и подчерта, че процесите занапред ще са бавни, но само по този начин би могло да се върви към нормалност.

"Надявам се казаното по време на предизборната кампания за една нова, светска Турция да не са 100% популизъм. Имамоглу неслучайно спечели. Категорично няма вариант и този път изборите да бъдат касирани", подчерта събеседникът пред Bulgaria ON AIR. 

Димов посочи още, че преди втория вот, организиран след този от 31 март т.г., е имало и  заиграване с кюрдите, които недолюбват Ердоган, но целта е била да не ги откажат да гласуват.

"В Турция трудно може да се преглътне, че пратиха лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан в затвора, това вбеси националистите", посочи още той. 

Според Димов може да се очаква съпротива спрямо новия градоначалник по отношение на общинския съвет, който ще взема част от решенията, касаещи мегаполиса занапред. 

"Имаше много силни политически нападки, но бъдещият кмет не се подлъга да бъде агресивен в кампанията. Той спечели с непосредственост и това, че в него хората видяха контрапункт на едноличното управление", заяви още Димов. 

По думите му именно харизмата на Имамоглу е успяла да върне вчера много избиратели в Истанбул, за да гласуват. Той подчерта и, че освен лично Ердоган, дял за загубата имат и националистите. 

Турският президент Реджеп Ердоган загуби битката за Истанбул след втория тур на изборите за кмет на мегаполиса. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу спечели 54% от гласовете - с 9% повече от кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК