Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Любомир Кючуков: ЕНП ще трябва да се раздели с много постове

Бившият зам.-външен министър коментира бъдещите назначения в институциите на ЕС

21.06.2019 | 20:57 Автор: Ивайло Николов
Любомир Кючуков: ЕНП ще трябва да се раздели с много постове

Лидерите на държавите от Европейския съюз заседаваха до късно в Брюксел, но не постигнаха съгласие за това кой ще наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия. Разговорите продължиха повече от 4 часа. Лидерите обсъждаха и кой ще оглави другите ключови постове в Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и външната служба на ЕС. Консултациите продължават вече три седмици. Суперсилите Франция и Германия не могат да постигнат компромис. В сянката на разпределението на топ позициите остават другите важни теми, свързани със стратегията за бъдещето на Европейския съюз, бюджета и климатичните промени.

Бившият заместник-външен министър на България Любомир Кючуков пък заяви в студиото на "Денят ON AIR", че по всяка вероятност ЕНП ще трябва да се раздели с някои постове. 

"Тук става дума не за хора, които ще управляват, а за политики и това е разликата от всеки друг път. Това, че не се постигна споразумение, е естествено. Това е процес, който отчита много политически обстоятелсва - имаме коренно променена конфигурация в Европейския парламент, имаме променено съотношение и на проевропейското поле", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Кючуков каза още, че за пръв път от десетилетия Европа няма да се управлява от голяма коалиция между ЕНП и ПЕС, а става въпрос за поне още две партии, които ще участват в разпределението на основните постове. По думите му ЕНП по всяка вероятност ще трябва да се раздели с някои от позициите. 

"Става дума за пет позиции и затова процесът е още по-сложен. Те се разглеждат в баланс. Ако се спази процедурата, която сега е в действие, се предполага, че ЕНП ще излъчи председател на ЕК, но сега шансовете това да е Вебер не са големи", подчерта още Любомир Кючуков.

Той обаче допълни, че целият баланс между политическите семейства, страните, лидерите и всичко останало, което влияе на него трябва да се намери до 10 дни, а спорът е на много нива.

Кючуков каза още, че очаква принципна договорка за постовете в европейските институции, която политическите семейства в Европейския парламент да постигнат.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК