Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Нужен е закон, който да регламентира кой и как да финансира партиите

Дойде моментът, в който всичко да бъде изсветлено, каза Спас Гърневски

20.06.2019 | 20:23 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Нужен е закон, който да регламентира кой и как да финансира партиите

Партиите ще могат да се финансират без ограничения от физически и юридически лица. Предложението на ДПС бе прието на второ четене от парламентарната бюджетна комисия.

"Най-после дойде моментът, в който всичко да бъде изсветлено. Това е въпрос на законодателство, което да регламентира кой, как и по какъв ред може да финансира партиите. Има достатъчно институции, които да се заемат", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Сега действащите политическите партии се финансират от собствени приходи и от държавна субсидия, която е 11 лв. на получен глас на парламентарни избори. Прието бе и субсидията да стане 1 лв. на глас, което предложение на Министерския съвет бе внесено в парламента лично от премиера Бойко Борисов.

Това ще се случи още от третото тримесечие на годината. Държавата и общините ще предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, гласуваха още депутатите. Утре е второто и последно гласуване на промяната на начина на финансиране на партиите в пленарната зала.

"Всички упреци бяха насочени срещу ГЕРБ, които давали висока субсидия. Когато стана ясно обаче несъвършенството на действащия закон,  БСП и Корнелия Нинова веднага скочиха срещу правителството. А на практика всички са получавали по-висока сума - 13 лв. и 20 стотинки, вместо 11 лв.", допълни още Гърневски.

По думите му това, че левицата твърди, че не са знаели, че са взимали повече пари, са излишни оправдания.

Все още не е ясно как утре ще гласуват трите партии от "Обединени патриоти", от които ще зависи приемането на "новия модел" на партийно финансиране.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК