Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще доведе ли решението за субсидиите на партиите до манипулация на демокрацията?

Коментар на Васил Василев и Евгени Петров в "Денят ON AIR"

19.06.2019 | 20:35 Редактор: Юлия Христова
Ще доведе ли решението за субсидиите на партиите до манипулация на демокрацията?

С решението за финансиране на партиите, което се обсъжда в последната седмица, демокрацията ще бъде манипулирана от чужди интереси. Това стана ясно от думите на бизнесмена Васил Василев, който гостува в предаването "Денят ON AIR".

По думите му по този начин държавата би изпаднала в пълна зависимост от финансиране от чужбина на родните партии, тъй като тук няма толкова много пари за финансирането им.

"Катастрофата ще е, когато отвън започнат да манипулират нашата политика. Този род финансиране ще окаже такова влияние върху нея, че ще загуби идеалите си за независимост", посочи Василев.

Василев обясни още, че не вижда реална политическа схема, която да убеди хората да гласуват за кауза. За местните избори пък било важно кой как вижда решаването на проблемите.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Eвгени Петров посочи, че не сме готови да приложим този модел на финансиране на партиите и  не трябва механично да възприемаме нещата.

"Непрекъснато ни убеждават, че партиите са подложени на сериозна отчетност, както и се обяснява, че няма скрито финансиране", коментира Петров.

Според него финансиране от 1 лев е малко, но повдига и други въпроси - с такава субсидия новите партии няма как да съществуват, смята той.

"В БСП винаги проблемът е бил кой ще реди листите, а сега за местния вот - кои ще са издигнати за кметове", посочи още събеседникът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК