Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Екстремистките идеи достигат до подрастващи все по-лесно чрез интернет

Новата територия на действие на "Ислямска държава" - от Мароко до Египет

14.06.2019 | 21:08 Редактор: Юлия Христова
Екстремистките идеи достигат до подрастващи все по-лесно чрез интернет

Фактите около случая с 16-годишното момче, което беше задържано за връзки с "Ислямска държава", говорят че опасността от тероризъм у нас е повишена. Това стана ясно от думите на експерта по международна сигурност Димитър Гърдев, който гостува в студиото на "Денят ON AIR". Това обаче се отнасяло и за други държави, които са неутрални. Той подчерта, че е нужно да се вземат абсолютно всички мерки за безопасност. 

"Част от тези неутрални страни се разглеждат като трети държави, които невинаги стават обект на нападение. Те само се ползват като терен за подготовка от страна на терористичните клетки", посочи той. 

По думите му глобалното село интернет става все по-силна зона, където екстремистките идеи достигат до подрастващите.

"Младите хора са най-уязвими, проблем е липсата на опит и политическа доктрина, която да ги защитава", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Вербовчиците са хора, които имат изключително силна психика, те търсят своето проявление", каза още той. 

По думите на Гърдев на момчето от Пловдив са му били показвани видео материали, направени професионално. Към подобен род видео съдържание не бива да има търпимост и то трябва да бъде сваляно от глобалната  мрежа, обясни той.

"Реакцията на семейството в подобна ситуация е много важна, не бива да има интерпретации, тези хора са спасили своето дете", категоричен беше събеседникът.

"Новата територия на действие на" Ислямска държава" е на територията на Северна Африка, от Мароко до Египет", заяви още Гърдев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК