Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Достатъчни ли са 300 лева допълнително за учителите, работещи в проблемни училища?

Темата коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева пред Bulgaria ON AIR

13.06.2019 | 20:15 Редактор: Зорница Костадинова
Достатъчни ли са 300 лева допълнително за учителите, работещи в проблемни училища?

Предвижда се увеличаване на допълнителното заплащане на учителите, които се включат в програмата за преподаване в проблемни училища. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на изслушване в парламента. 

Сумата, която ще получават тези учители, ще бъде с 300 лв над заплатата, която взимат. Това ще реши ли проблема с липсата на кадри в такива училища? Темата коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева.

"Програмата "Мотивирани учители" е заложена от Министерството на образованието през тази година. Тя има три модула, като идеята е да се насочат преподаватели, които ще бъдат финансирани допълнително, в училища със струпване на уязвими групи. Тази програма дава възможност и за преквалификация на колеги с педагогическа правоспособност в търсена специалност като математика, физика и други", посочи Захариева пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че допълнителното заплащане е само част от мотивацията на тези учители. Според нея допълнителната квалификация и обучението, които ще получат, са също важна част.

По думите ѝ 17 са националните програми, които имат своя ефект и се финансират в зависимост от това какви потребности има системата.

"Миналата седмица в комисията по образование имахме среща с организация на родители на деца с аутизъм, които направиха предложение, за което имаме разрешение от Министерството на образованието за стартиране на програма, която да подкрепя иновативни идеи за работа с деца с проблеми в аутистичния спектър", сподели депутатът в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя е на мнение, че всяко нововъведение в тази сфера трябва да бъде подкрепено.

Относно професионалното обучение и навлизането на бизнеса още в средното образование, тя смята, че темата е много актуална и ще бъде много полезно да се направят такива реформи в образованието.

По думите ѝ интересът към дуалната форма на обучение е много голям в професионалните гимназии и е въпрос на инициативност на директорите и фирмите да вкарат и бизнеса в образованието.

Захариева е на мнение, че родителите трябва да учат децата си от малки как да имат реалистични цели и да са наясно в каква сфера искат да се развиват, а не просто да получат диплома за висше образование.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК