Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нямаме здравно министерство, а на болестолекуването, смята депутат от НФСБ

Според него усилията трябва да се фокусират върху ранната диагностика

06.06.2019 | 21:10 Редактор: Зорница Костадинова
Нямаме здравно министерство, а на болестолекуването, смята депутат от НФСБ

Здравният министър Кирил Ананиев предлага нов здравноосигурителен модел. Той обясни, че след представянето му ще започне и подготовката на необходимите нормативни изменения, които ще бъдат внесени в парламента през есента. Ще проработи ли той?Темата коментира депутатът от НФСБ Георги Колев.

"В здравеопазването няма никой доволен - пациенти, медици, държавата. Трябва да се промени този модел. Ние нямаме министерство на здравеопазването, ние имаме министерство на болестолекуването. Целият модел на финансиране е грешен", смята Колев.

По думите му усилията трябва да се фокусират върху ранната диагностика на заболяванията.

Той посочи, че здравеопазващият процес е дълъг и не започва в момента, в който болестта е дошла. Затова отговорността и на пациента и на държавата е да не се стига до тежки състояния.

"Ако ние определим правилната цел - удължаване живота на хората, можем лесно да начертаем пътя към тази цел. Преструктурирането е вариант, но не панацея. Трябва да се насочат парите на хората към предпазване от болестите, а не лекуването им", категоричен е депутатът.

Според него ние имаме добри специалисти и апаратура и трябва да насочим рекламата към това, както и да направим така, че лекарите да останат в България, а не да бягат в чужбина.

"Здравеопазването е икономика - медицинският труд има цена и ако не я оценят тук, в друга държава ще го направят", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Колев.

Гостът на "Денят ON AIR" коментира и решението за връщането на надвзетите субсидии, като заяви, че НФСБ ще го подкрепи, но ще настоява партиите да имат възможност да получават дарения.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК