fallback

Ниската избирателна активност на вота била знак за разочарование

Австрия показа политическа принципност и кураж, посочи анализатор

29.05.2019 | 20:50 Автор: Юлия Христова

Евровотът показа ниска избирателна активност, което сочи огромно разочарование за това как се управлява държавата вече 30 години. Това каза в "Денят ON AIR" лидерът на "Народен съюз" Румен Йончев. Избирателните списъци трябва да бъдат прегледани отново, смята той.

"Най-после решенията в ЕП няма да се вземат от две групи, а от повече хора. Сегашният състав на ЕП предполага консенсус кой да наследи Юнкер. Очаквам процесът за това да продължи по-дълго от друг път. Трябва да се постигне и баланс на постовете мъже-жени в ЕК", каза още Йончев. 

По думите му вотът е показал, че опасенията за неонацистка вълна не са се реализирали. От друга страна държавите от Северна Европа остават мишена за мигрантите. 

"Очаквам движения, подобни на "Зелените", да имат успех занапред и в САЩ. Те обаче не са балансиран участник в политиката, защото адресират само един проблем към обществото", подчерта анализаторът пред Bulgaria ON AIR.  

Йончев заяви още, че темата корупция в Европа е актуална, предвид случващото се във всяка една страна. Австрия показа политическа принципност и кураж, за което бившият канцлер заслужава да бъде поздравен, смята Йончев.

"Интересът ни като българи е да не се стига до конфликт Косово - Сърбия. Вучич е под огромен политически натиск от собствената си опозиция и трябва да реши проблема с признаването на Косово. Конфликтът е решим, ще трябва стабилно управление в Сърбия, такова с авторитет. Вучич може да го направи чрез преодоляване на съпротивата вътре в страната", каза още събеседникът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback