fallback

Българското кино е съизмеримо с европейското, заяви режисьор

Седмото издание на "Златната липа" стартира от 1 до 5 юни в Стара Загора

28.05.2019 | 20:58 Автор: Ралица Братанова

Седмото издание на фестивала за ново европейско кино "Златната липа" 2019 стартира в Стара Загора от 1 до 5 юни. 

В подбраната селекция влизат 54 филма от 26 европейски страни, създадени през последните две години, а девет от тях ще се конкурират за приза на "Златната липа" за най-добър филм. Входът за фестивала е свободен.

Продукцията, която ще представи страната ни на конкурса е "Ага" от режисьора Милко Лазаров.

"Българското кино е съизмеримо с всяко европейско. Ние имаме богата история и дълбоки традиции в кинематографията. Всички  наградени филми, публиката в салоните доказват, че ще се върви още по-нагоре", заяви Магдалена Ралчева пред Bulgaria ON AIR.

Специален гост на фестивала ще бъде полският актьор Ян Енглерт, изиграл отец Ередия във филма на Въло Радев "Осъдени души".

"Европейското кино е изключително интересно, вълнуващо и различно. Горда съм, че през тези 7 издания на фестивала успяхме да провокираме интереса към европейското кино, който поради ред причини беше повече встрани", коментира режисьорът Магдалена Ралчева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ всички европейски ленти, които участват във фестивала са огледален образ на нашия живот - на това, което се случва в семействата ни, разказано по майсторски начин.Тя посочи, че тези филми са много по-екзистенциални, по-трудно смилаеми и те карат да се замислиш.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback