Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Главният редактор на "Стършел": Хуморът е въпрос на интелигентност

Според Михаил Вешим трябва да можем да бъдем самоиронични

24.05.2019 | 20:36 Редактор: Ралица Братанова
Главният редактор на

Според главния редактор на вестник "Стършел" Михаил Вешим в наши дни всеки ползва словото, както намери за добре.

"Това е една тема, която много ме вълнува. Навремето много ме дразнеше, че главният редактор е един вид цензур. Но като толкова години съм начело на "Стършел" има случаи, в които се изявявам като такъв", сподели той в "Денят ON AIR".

Михаил Вешим посочи, че иска вестникът да се пише на литературен български. Според него гръмките заглавия и чуждиците, които използваме, са въпрос на култура и трябва да се замислим дали сме културна нация.

По думите му чрез хумора много често може да се доближиш до публиката, но за да разбира тя някои анекдоти, трябва да има добра култура. Редакторът изтъкна, че е много важно да можем да бъдем не само присмехулници, но и да сме способни да погледнем към себе си със самоирония.

"Хуморът е въпрос на интелигентност", заяви Вешим пред Bulgaria ON AIR.

Според него българската нация чете, но повече от самите читатели са станали пишещите. По думите му заплатата на книжарите зависи от оборота, но библиотекарите биха могли да формират добър вкус. 

"Като влезе човек в магазин за сирене и гледа на щанда на единия етикет пише "сирене", на другия - "имитационен продукт". В книжарницата го няма това. Как да прецени кое е книга и кое е "палмово масло"? ", коментира главният редактор на "Стърлшел".

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК