Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Писмеността сме я дали. Нищо, че има претенции, твърди историк

Проф. Христо Матанов каза, че трябва да отстояваме заслугите си

24.05.2019 | 20:15 Автор: Ивайло Николов
Писмеността сме я дали. Нищо, че има претенции, твърди историк

В деня на Духовността се провеждат празнични шествия в цялата страна. Хиляди хора отдадоха почит към към тези, които проправиха пътя на знанието - Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и възрожденските просветители. Буквите ни се използват от още 300 милиона души по света и ги има в 70 езика. Стотици хора дойдоха пред Народната библиотека в София, за да отдадат почит пред делото на Кирил и Методий. Празничното шествие тръгна от Археологическия музей преди да стигне до библиотеката. В него участие взеха ученици, учители и обикновени хора, които ценят празника и присъстваха на шествието, за да се поклонят пред солунските братя.

Историкът проф. Христо Матанов каза в студиото на "Денят ON AIR", че няма съмнения в това, че България е дала писмеността, въпреки че има различни претенции към това.

"Трябва да свикнем с мисълта, че към всяко достижение има хора или общества с претенции. Ние трябва да свикнем да живеем в конкурентна среда. Това е жестока борба под слънцето", отбеляза проф. Матанов.

Историкът беше категоричен, че българският народ има огромна заслуга за света, но трябва да отстояваме това. Проф. Христо Матанов обясни още, че основната заслуга на Светите братя Кирил и Методий е, че са превърнали славянския език в литургичен - език, на който може да се служи, което пък го превръща в литературен и книжовен.

Проф. Матанов добави също, че създаването на азбуката е само техническото средство за това.

"Някои от учениците на Кирил и Методий променят Глаголицата, защото тя не е бързописна азбука", обясни историкът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Проф. Христо Матанов добави също, че според него Светите братя Кирил и Методий трябва да се изобразяват не с азбука, а с книги.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК