Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Детското здравеопазване трябва да е приоритет, посочи проф. Генчо Начев

Няма политически консенсус за проблемите в бранша, изтъкна директорът на "Света Екатерина"

17.05.2019 | 20:05 Редактор: Иван Берберов
Детското здравеопазване трябва да е приоритет, посочи проф. Генчо Начев

Здравеопазването не спира да протестира. Правителството отпусна 1,7 млн. лева за Педиатричната болница в София, за педиатрите и за реалното остойностяване на медицинските услуги. 

"Протестите са право на всеки в една демократична държава. Но важното е как се решават проблемите, които са предизвикали протестите. Детското здравеопазване трябва да бъде приоритет. Трябва да има стратегия за детското здравеопазване. Трябва да има превенция и профилактика. Никой не е успял да реши глобален проблем като работи на парче. Не може да се отчита преминал болен, когато няма система. Често се плаща за неща, които не са били правени или нужни", коментира директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. 

В студиото на "Денят ON AIR" проф. Начев обясни, че парите за възнагражденията на медиците са вързани с печалбите от техния труд. 

"Ако трудът им не поскъпне, няма как възнагражденията им да пораснат. Дълговете на болниците се натрупват, когато се лекуват безотказно болните. Това се случва в държавните болници. Трупат се от спешни неосигурени пациенти, които не могат да бъдат върнати. Няма политически консенсус по проблемите на здравеопазването. Напротив – поддържа се статуквото. Медицинските дружества трябва да имат статистика какви специалности се желаят и кои са слабо търсени", подчерта медикът пред Bulgaria ON AIR.  

По негови думи все повече млади хора получават инфаркт. "Това е феномен в цял свят. Причините затова са много – стрес, нездравословен начин на живот, неглижиране на заболявания, обездвижване. Всичко това води до увеличаване на броя на инфарктите в глобален аспект", отбеляза гостът.

Гледайте видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК