Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Срещата Помпео-Лавров е вероятен предвестник на Путин-Тръмп, смята експерт

Ако САЩ и Русия влязат в конфликт най-потърпевш ще бъде Европа, изтъкна Димитър Гърдев

16.05.2019 | 20:50 Редактор: Иван Берберов
Срещата Помпео-Лавров е вероятен предвестник на Путин-Тръмп, смята експерт

Държавният секретар на САЩ Май Помпео се срещна с руския външен министър Сергей Лавров. Те влязоха в открит сблъсък по редица теми – от Венецуела, до Украйна. 

"И двамата си говореха за техни си лични теми. Не се видя да коментират нещо заедно. Бяха диаметрално различни. Сергей Лавров каза, че няма намеса в изборите на САЩ. Знакът от тази среща е, че не са намерили общ език. Смисълът от тази среща ще го разберем след време. Тръмп се обади на Путин. Вероятно това е била основната тема – срещата на Путин с Тръмп", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.  

Според него вече няма заплаха да се иска импийчмънт за Тръмп. "Отпадна заплахата за колаборация с Русия. Тези две държави носят отговорност за международната политическа стабилност. Те притежават 92% от ядрените сили в света. В кабинета на Тръмп се вижда опит за затопляне на взаимоотношенията с Русия", отбеляза гостът на "Денят ON AIR". 

Гърдев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че ако се конфронтират, и двете държави могат да разположат ракетни установки на територията на Европа. "Старият континент ще бъде най-потърпевш", заяви той. 

По линия на "Призива от Крайстчърч", касаещ борбата срещу насилието в интернет, експертът посочи, че САЩ не са го подписали, тъй като голяма част от сървърите в света се намират именно в САЩ. 

"Има нужда от премахване на съдържанието на терора от глобалната мрежа. Това трябва да се случи през ООН, за да няма двусмислия. Тази организация контролира сериозни неща, като разпространението на ядрените и химичните оръжия. След като тероризмът е глобален, срещу него трябва да се действа глобално и единно", заключи за финал Гърдев.  

Харесайте ни във Facebook ТУК