Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30
още

Машините за евровота вече са на склад. Колко сигурни обаче са те?

Изборите на 26 май ще бъдат един експеримент, отбеляза проф. Михаил Константинов в "Денят ON AIR"

14.05.2019 | 20:31 Редактор: Василена Василева
Машините за евровота вече са на склад. Колко сигурни обаче са те?

Евроизборите чукат на вратата. На 26 май машините за гласуване ще стигнат до всички 31 избирателни района. До утре (15 май) трябва да бъде инсталиран софтуерът, след което устройствата ще бъдат тествани. На склад има над 3000 машини, а разнасянето им по секциите ще стане на 24 и 25 май. Те ще бъдат проверени и сертифицирани от експерти на БА и Софийския университет.

"Данните до момента сочат, че целият вот ще ни струва около 40 млн. лева. 7,5 млн. от тях ще отидат за машинното гласуване. Броят на машините в скада, проверен от ЦИК, е 3300", каза в студиото на "Денят ON AIR" анализаторът проф. Михаил Константинов.

Ако едно устройство даде дефект, то ще бъде заменено от друго. Машините са произведени специално за нашите евроизбори, а цената на една е 2500 лв.

Във връзка със сигурността на вота, проф. Константинов коментира пред Bulgaria ON AIR, че единственото, за което имаме гаранция, е че няма как да бъде пуснат недействителен глас. Грешка, която е често срещана при хартиените бюлетини.

"Холандия се отказа от машинното гласуване поради две причини. В страната смятат, че тайната на вота не е гарантирана и гласовете могат да бъдат манипулирани", допълни още математикът в студиото на Ганиела Ангелова. 

Машините няма да имат връзка с интернет. Те не са свързани с абсолютно никакви мрежи. Във всяка секция ще има по три смарткарти за гласуване за избирателите. 

"Изборите на 26 май ще бъдат един експеримент, който се надявам да бъде успешен", отбеляза още Михаил Константинов.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.