Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Денчев: Обществото не се успокоява от оставки, то очаква и следващата крачка

Порожанов е деветият министър, напуснал поста си в кабинета "Борисов 3"

14.05.2019 | 20:12 Редактор: Ралица Братанова
Проф. Денчев: Обществото не се успокоява от оставки, то очаква и следващата крачка

Оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов, която днес беше приета от премиера, е девета подред в кабинета "Борисов 3". Наскоро с постовете си се разделиха Александър Манолев, Ваня Колева и Цецка Цачева.

Месеци преди това с министерското кресло се раздели Валери Симеонов заради репликата си "Кресливи жени с уж болни деца", изречена по адрес на майките на деца с увреждания.

Политическа отговорност за катастрофата в Своге поеха Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. Първият, напуснал кабинета, беше проф. Николай Петров. 

"Оставката на министър Порожанов е факт, но за разлика от другите, тя има по-друг генезис. В крайна сметка отговорността е на премиера, че го е назначил и освободил, защото го е помолил да уволни служителка и той не я е уволнил. Всеки добър ръководител би постъпил по този начин", коментира в "Денят ON AIR" бившият ректор на УниБИТ и настоящ председател на Общото събрание проф. Стоян Денчев.

По думите му по този начин политическата отговорност не се поема от човека, който подава оставка, а от премиера, който я иска.

Според проф. Денчев обществото не се успокоява от подадените оставки, а очаква и следващата крачка - всичко, свързано със злоупотребите, довели до тях, да се доведе до край, за да се предотвратят нови такива случаи.

Бившият ректор на УниБИТ е на мнение, че от страна на премиера се вижда политическа воля провинилите се да бъдат наказани, но зависи и от съдебната система. Той коментира, че Борисов е притиснат до стената и трябва да взима мерки.

"Поуката ще покаже българският народ съобразно избора, който направи на евровота и местните избори. Ако той подкрепи ГЕРБ, означава, че вярва на тази политическа сила и тя би трябвало да продължи да управлява. Ако народът не ги подкрепи, това ще значи друга позиция и посока за развитие на нашата страна", посочи проф. Денчев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че политическата ситуация преди евроизбори е много напрегната.

И посочи, че споровете между институциите премиер и президент не се харесват на обществото. Според него един от тях трябва да отстъпи на базата на разумния компромис.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.