fallback

Отец Николай Георгиев: Ако се проповядваше в училищата, нямаше да се проповядва в затворите

Духовникът каза, че покаянието на лишените от свобода е по-силно

26.04.2019 | 20:25 Автор: Ивайло Николов

Днес е Разпети петък – най-тъжният ден за Христовата ни църква, денят на кръстната смърт на Иисус Христос. По обяд във всички православни храмове в страната беше изнесена Христовата плащеница, символ на гроба Господен. На Разпети петък отец Николай Георгиев коментира вярата днес и ролята на църквата в обществото ни.

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че църквата не е нещо външно на хората, защото те са църквата, тя е обществото, а духовниците пък трябва да са водачите, да обръщат внимание на хората.

"Наистина да бъдат водачи, но зрящи, а не слепци, водачи на слепи. Трябва да работят върху себе си, върху собственото си просвещение и добросърдечие. Те трябва да бъдат образа на Христос за всеки", каза отец Николай пред Bulgaria ON AIR.

Духовникът коментира и темата с религията в училище, което по думите му се чака от 20 години. Опасенията на отец Георгиев са, че докато това стане, няма да има подготвени кадри, които да преподават религия в класните стаи. 

"В затворите се проповядва Библията, но, ако се проповядваше в училищата, нямаше да има нужда да се проповядва в затворите", категоричен беше духовникът. 

Отец Николай Георгиев каза още, че очевидно някой пречи на божиите служители да се срещат с децата в учебните заведения.

По думите му в затворите обаче покаянието е много по-силно от това навън и тогава се вижда, че Господ прощава, но хората не. Духовникът настоя, че трябва на лишените от свобода да им се признае правото на покаяние.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback